Bi znali odgovoriti nekomu, ki bi vas vprašal, kakšna je razlika med HTTP in HTTPS povezavo? Če na naše vprašanje niste prikimali, potem si le vzemite nekaj časa in pozorno preberite današnji prispevek, ki vas ne bo poučil samo o razliki med omenjenima povezavama, temveč tudi o tem, katerih prednosti so deležne strani na HTTPS povezavi.

V prispevku boste zagotovo izvedeli kaj pomembnega, kar bo v prihodnosti še kako zelo vplivalo na vaš poslovni uspeh.

Kaj vsebuje HTTPS, česar HTTP nima?

Če ste na tem področju šibkega znanja, potem je edino, kar vidite, to, da ima HTTPS na koncu črko S, HTTP pa je nima. In ravno ta S je ključnega pomena za marsikaj. Črka namreč pomeni Secure oziroma varno. Za vas je to bistvenega pomena, saj je pretok podatkov med brskalnikom in spletno stranjo, ki jo obiskujete, kodiran. Ravno zato je HTTPS pogosto uporabljen pri prenosu visoko varovanih spletnih transakcij, še posebej pri spletnem bančništvu in spletnih trgovinah.

In kako lahko najlaže veste, ali izbrano spletno mesto uporablja varno povezavo oziroma HTTPS? Če uporabljate brskalnik Google Chrome ali Mozilla Firefox, boste poleg spletnega naslova opazili še ikonico v obliki ključavnice. Ta vam nakazuje, da spletno mesto uporablja HTTPS protokol.

Prednosti protokola HTTPS

Če imate spletno stran, vsekakor poskrbite za to, da bo ta dostopna prek varnega HTTPS protokola. V nadaljevanju vam predstavljamo temeljne prednosti omenjene povezave, od katerih je lahko odvisna tudi vaša poslovna uspešnost oziroma uspešnost vaše spletne strani.

Med najpomembnejše prednosti sodi ta, da so prenosi podatkov o kupcih in o njihovih načinih plačevanja varno kodirani. Obiskovalci vašega spletnega mesta lahko preverijo, ali ste kredibilno podjetje. Posledično do vas ne bodo nezaupljivi. Zaupanje pa je vsekakor ključnega pomena, če želite, da se vaši obiskovalci prelevijo v kupce oziroma stalne stranke. Ker bodo imeli ves čas nakupovanja občutek varnosti, bodo spletne nakupe najpogosteje pripeljali do konca.

Iskalnik Google povezavi HTTPS daje prednost

Skrb za prikazovanje varnih in kredibilnih spletnih strani je za iskalnik Google ključnega pomena. Število HTTPS strani, ki se prikazujejo na prvi strani iskalnika, se vztrajno povečuje. Ta trend je priljubljen že kar nekaj časa in zagotavljamo vam, da se bo to nadaljevalo tudi v prihodnje.

To je še ena od izjemnih prednosti, ki vam jih prinaša HTTPS. Zagotovo si vsak od vas, ki ima na spletu svoje mesto, želi, da bi bilo to v največji meri vidno in da bi do njega lahko dostopala čim večja množica ljudi. Sploh pa, če imate na spletu svojo trgovino. S pomočjo HTTPS vas bodo uporabniki spleta našli hitreje, saj Google takšne spletne strani uvršča nekoliko višje. Obiskovalci vam bodo hkrati bolj zaupali, posledično pa v krajšem času postali tudi vaši stalni kupci.

HTTPS vam torej omogoča številne prednosti. Poskrbite, da jih boste z uporabo varne povezave izkoristili. To, kar smo vas poučili v tem prispevku, prenesite še na druge imetnike spletnih strani, ki še niso poskrbeli za namestitev SSL certifikata in s tem za varno HTTPS povezavo. Zagotovo vam bodo hvaležni, vi pa boste s tem vplivali na njihov uspeh.