Pred kratkim je Google na svojem uradnem blogu objavil novico, ki bo nedvomno pospešila migracijo spletnih strani z nezavarovanega protokola http na zavarovani protokol https. Če se URL vaše spletne strani prične s https://, vas nima kaj skrbeti, saj ste si SSL certifikat očitno že priskrbeli in ga uspešno namestili na svojo stran. V nasprotnem primeru, torej če se vaš spletni naslov prične s http://, pa vam vsekakor svetujemo, da si SSL certifikat priskrbite najkasneje do julija 2018.

Google si prizadeva za varnost na spletu

Da je varnost na spletu izjemnega pomena, se zaveda tudi Google. Ta globalna korporacija si zato na vse možne načine prizadeva, da bi bil celoten splet dostopen prek varnega https protokola. Prek njega se namreč vsi podatki šifrirajo, kar v veliki meri zmanjšuje število spletnih zlorab in prevar.

Zavarovan HTTPS protokolGoogle je že avgusta 2014 na svojem blogu zapisal, da bodo strani, dostopne na https:// povezavi, deležne prednosti pri uvrščanju med iskalnimi rezultati.

Takrat se je veliko lastnikov spletišč odločilo za takojšnjo namestitev SSL certifikata, saj izboljšana uvrstitev v iskalniku za spletno stran pomeni tudi večjo obiskanost. Migracijo, ki je bila v tistih časih najbolj odmevna, je opravila Wikipedija.

Seveda pa se na obvestilo Googla niso odzvali vsi lastniki spletišč. Velika večina za prednost https protokola pravzaprav sploh ni vedela. Veliko se dejstva o izboljšanih uvrstitvah strani, na katere je nameščen SSL certifikat, ne zaveda še danes. Zato se je Google odločil za dodaten ukrep, ki zagotovo ne bo ostal spregledan.

Kaj se bo zgodilo julija 2018?

Verjetno veste, da se spletni brskalniki redno posodabljajo. Sprememb večine posodobitev praktično ne opazimo, saj so namenjene varnostnim popravkom, nekatere posodobitve pa prinesejo velike spremembe. V juliju 2018 se vsekakor obeta ena izmed slednjih, saj bo brskalnik Chrome na spletnih straneh, dostopnih na http protokolu, v vrstici za spletni naslov prikazoval naslednje opozorilo.

Opozorilo »Not secure« na HTTP straneh

Predstavljajte si, da upravljate s spletno trgovino ali zgolj predstavitveno stranjo podjetja, na vrhu brskalnika pa se vsakemu obiskovalcu prikaže napis »Not Secure«. Lahko ste prepričani, da se bo marsikateri obiskovalec prestrašil in vaše spletno mesto raje hitro zapustil.

Chrome’s new interface will help users understand that all HTTP sites are not secure, and continue to move the web towards a secure HTTPS web by default.

Zapisano so pri Googlu objavili v obvestilu na svojem blogu in poudarili, da prehod na protokol https za spletne strani pomeni tudi izboljšave na področju hitrosti delovanja. Razlog za to je povezan s protokolom HTTP/2, ki je nadgradnja protokola HTTP/1.1. Namreč, v veliki večini brskalnikov je uporaba hitrejšega protokola HTTP/2 možna le, če je na spletno stran nameščen SSL certifikat oziroma če je spletna stran dostopna na https:// povezavi.

Kako najlažje do SSL certifikata?

SSL certifikati NEOSERVSSL certifikat lahko kupite pri večini ponudnikov spletnega gostovanja. Svetujemo vam, da se obrnete na ponudnika NEOSERV.si, pri katerem so vam na voljo certifikati največjega svetovnega izdajatelja Comodo. Certifikate omenjenega izdajatelja prepoznajo praktično vsi brskalniki na vseh napravah, poleg tega pa so v primerjavi s SSL certifikati drugih izdajateljev tudi cenovno ugodnejši.

Pri NEOSERV.si so na voljo vse tri oblike SSL certifikatov: domenski, poslovni in razširjeni. Priporočamo vam, da ponudniku poveste, za katero spletno stran potrebujete SSL certifikat, ta pa vam bo znal najbolje svetovati, kateri izmed naštetih treh bi bil za vašo spletno stran najbolj primeren.

Prav tako vam bo ponudnik pomagal pri sami namestitvi SSL certifikata na izbrano domeno.