Podaljšanje domene je običajno vsakoletni ritual, ki ga opravimo, da domene ne izgubimo. Ker so domene običajno registrirane za obdobje enega leta, je treba domeno (če jo želimo obdržati) vsako leto podaljšati. Cena za podaljšanje domene je običajno enaka registraciji nove domene za eno leto.

Kako podaljšati domeno?

Domeno lahko podaljšate, če ste njen lastnik oz. imate dostop do upravljanje z domeno preko registrarja. Domeno je priporočljivo podaljšati pred njenim potekom, saj tako preprečite, da bi bila stran nedostopna. Domeno lahko podaljšamo na 2 načina: lahko jo podaljšamo pri trenutnem registrarju z doplačilom za eno ali večletno podaljšanje ali pa jo prenesemo k novemu registrarju.

Kako poteka podaljšanje domene?

Pri večini registrarjev boste mesec pred potekom preko emaila obveščeni, da bo vaša domena potekla in da jo lahko podaljšate. Prav tako je v emailu točno razloženo, kako domeno podaljšate. V večini primerov gre za zelo preprost proces. Vse, kar morate storiti, je to, da se prijavite v vaš račun pri registrarju in domeno ponovno plačate ter jo tako podaljšate.

Pomembna časovna obdobja

Domeno lahko podaljšamo že pol leta pred iztekom, običajno pa se domene podaljšuje mesec dni pred iztekom, saj takrat ponavadi dobimo opozorilo, da je domena pred iztekom. Domeno lahko po poteku še vedno podaljšamo, vendar pa je domena po 37 dneh po poteku suspendirana, 97 dni po poteku pa še izbrisana in tako na voljo za registracijo komurkoli (podatki so za com domene).

Ravnajte odgovorno in na pravočasno podaljšanje domene nikar ne pozabite!