Na svetovnem spletu obstaja več vrst domen, ki se med sabo ločijo po domenski končnici. Domenska končnica je del domene, ki se nahaja za imenom domene. Na primer za domeno google.com je domenska končnica “.com”.

Kako ločimo domene?

V grobem domene ločimo na generične domene in nacionalne domene. Generičnih končnic je manj in so bolj popularne, medtem ko je nacionalnih končnic veliko in so v osnovi namenjene predvsem stranem, ki imajo za interesno področje le določeno državo. Vrste domen lahko enostavno ločimo po številu znakov v končnici, saj imajo nacionalne domene dva znaka, generične pa tri ali več.

Generične Domene

Generične domene se označuje s kratico “gTLD” (generic top level domain oz. generične vrhnje domene), končnice teh domen pa so dolge tri ali več črk. Najpopularnejše generične domene so prav gotovo domene s .com končnico, ki je v osnovi namenjena komercialnim stranem, sledijo pa .net in .org. Na veliko popularnost generičnih domen je prav gotovo vplivalo dejstvo, da lahko generično domeno registrira vsakdo in so cenejše od nacionalnih domen.

Nacionalne Domene

Druga vrsta domen so nacionalne domene, ki imajo končnice dolge samo dve črki in so na internetu označene kot “ccTLD” (country code top level domain oz. državna oznaka vrhnjih domen). Nacionalne domene se v večini primerov uporabljajo za spletne strani v določeni državi, vendar se nekatera imena zaradi zanimivih končnic uporabljajo tudi v druge namene.

Pika SI domene

Nekaj let nazaj so bile .si domene dostopne le za slovenska podjetja, kasneje so dovolili uporabo tudi za posameznike, sedaj pa naše domene lahko registrirajo tudi tuja podjetja in posamezniki. Nekatere vrhnje domene so še posebej zanimive, zato so postale tarče lovcev na domene.

Popularne nacionalne domene

Tako je recimo končnica majhne državice Andore .ad postala tarča različnih oglaševalskih agencij, končnica Zveznih držav Mikronezije .fm domena radijskih postaj in končnica države Džibuti .dj popularna domena DJ-ev. Kljub temu pa ponavadi pod končnico .de še vedno najdemo nemško stran, pod .uk angleško, .jp japonsko in .fr francosko.