Kaj domena je in kako je sestavljena

Domena je ena izmed prvih stvari, s katero se srečamo, ko vstopimo v svetovni splet. Ponavadi se naše “surfanje” po spletu začne z vpisom www.google.com v prostor za spletni naslov. In prav za dostop do te spletne strani ste uporabili domeno, v tem primeru google.com.

V računalniškem jeziku je domena sestavljena iz imena domene (imena podjetja, osebe, opisa strani…), v tem primeru “google” ter domenske končnice (.com, .si, .net, .org…), ki je v tem primeru “.com”. Vsaka domena na spletu je unikatna in je registrirana na določeno osebo ali podjetje.

Zakaj uporabljamo domene?

Domene uporabljamo zato, da bi bile spletne strani dostopne preko čim bolj preprostega naslova. Domena omogoči, da je namesto IP naslova, npr. 255.255.255.255 vaša spletna stran dosegljiva na naslovu www.vasastran.com. Pri podjetjih pa dobro izbrana domena in seveda dobra spletna stran kažeta na profesionalnost podjetja.

Seveda pa se lahko domena registrira le z namenom uporabe email naslova. Tako lahko posamezniki in podjetja registrirajo domene, ki vsebujejo priimek ali ime podjetja, in uporabljajo email naslove kot so ime@priimek.com oz. ime-zaposlenega@podjetje.si.

Lastništvo domene

Lastnik domene je oseba, ki je domeno registrirala, vendar pa z registracijo domene ne postane stalni lastnik domene, ampak jo le zakupi za določeno obdobje. Domena se običajno registrira za eno leto, lahko pa tudi za daljše časovno obdobje do največ desetih let.

Domena se lahko pred potekom časovnega obdobja, za katerega je bila domena registrirana, podaljša. V primeru, da se domena ne podaljša, postane ta spet prosta in je na voljo za registracijo komurkoli.

Registracija domene

Domena je na voljo za registracijo vsakomur, vendar za nekatere domene veljajo posebna pravila in omejitve. Za točne informacije o registraciji posameznih končnic preverite registracija .si domen, registracija .com domen, registracija .eu domen in vrste domen. Seveda obstaja tudi organizacija za upravljanje sistema internetnih imen domen, to je podjetje ICANN, ki vrši nadzor nad domenami ter svetovnemu spletu predstavlja nove vrhnje domene.