Prenos domene je postopek, ko vašo domeno prenesete od enega registrarja k drugemu. Pri tem obiskovalci vaše strani ne občutijo nobene spremembe, saj sam prenos domene ne spreminja DNS nastavitev. Podoben postopek je zamenjava nosilca domene, kjer se zamenja lastnik domene.

Zakaj prenos domene?

  1. Cenejša registracije domene pri drugem ponudniku.
  2. Upravljanje vseh domen pri enemu registrarju.
  3. Bolj uporaben vmesnik za upravljanje z domenami.

Ali je prenos domene brezplačen?

Cena za prenos domene je ponavadi ista kot cena registracije domene z isto končnico. Prenos domene nam zaračuna novi registrar, s prenosom pa zakup domene tudi podaljšamo za eno leto.

Kdaj lahko domeno prenesemo?

Priporočljivo je, da prenos domene opravimo vsaj 10 dni pred potekom domene, saj se lahko prenos zavleče in v najslabšem primeru jo lahko tudi izgubimo. Domeno lahko prenesemo tudi v obdobju po izteku domene (t.i. grace period). Pomembno je, da domena, ki jo prenašamo, ni bila registrirana oz. prenesena v zadnjih 60 dneh, saj v tem primeru prenos ni mogoč.

Blokada prenosa domene

Zaradi zaščite pred krajo domen, registrarji omogočajo zaklep domen. Če je vaša domena zaklenjena in jo želite prenesti, jo morate najprej odkleniti. Prav tako boste za prenos na novega registrarja potrebovali EPP kodo, ki jo dobite pri trenutnem registrarju in jo morate vnesti pri prenosu.

Koliko časa traja prenos domene?

Prenos domene lahko izvedemo v enem dnevu, ponavadi pa poteka nekaj dni, odvisno od hitrosti obeh registrarjev med katerima prenašamo. Čas prenosa se podaljša, če se vnese napačna EPP koda (samo za tuje domene), ali pa se poskuša prenesti zaklenjena domena ali domena, ki je mlajša od 60 dni.

Kako poteka prenos domene?

  • Pri novem registrarju oddajte zahtevek za prenos domene.
  • Na administrativni email naslov boste prejeli zahtevek za potrditev prenosa domene.
  • Prenos domene mora potrditi še stari registrar.
  • Domena je prenesena.