Čeprav naj na splošno pri registraciji domene ne bi bilo težav, pa se vseeno kdaj lahko zgodi kaj nepredvidljivega ali pa nam težave povzročijo reči, ki niti niso tehnične narave. V tokratnem članku si bomo ogledali 3 potencialne težave, do katerih lahko pride ob registraciji domen, in opisali možne rešitve.

Preden se lotite registracije svoje nove domene, pa se vsekakor prepričajte, ali kupujete po najugodnejši ceni. Razlike namreč obstajajo, vse skupaj pa je sila enostavno preveriti kar preko spleta. Najboljši ponudniki, kot je v Sloveniji denimo NEOSERV, imajo celoten postopek registracije domene avtomatiziran od prvega do zadnjega koraka.

1. Izbrana domena je že zasedena

Kot smo dejali, ne gre vedno zgolj za težave tehnične narave. Primerov, ko je izbrana domena žal že zasedena, je precej. To seveda sploh ne čudi, saj je na celem svetu registriranih tako veliko domen, da si je težko spomniti kakšno novo, ki je še vedno na voljo.

Dejstvo je, da je večina najbolj iskanih ključnih besed že zasedenih, vsekakor pa so določene opcije proste v primeru drugačnih domenskih končnic. A previdno! Če bo vaša spletna stran namenjena slovenski publiki, potem vsekakor potrebujete domensko končnico .SI, alternativno lahko tudi .COM, .NET ali .EU. Še najbolje pa bo, da registrirate vse štiri in se na ta način zavarujete pred konkurenco.

2. Težave pri registraciji domen s šumniki

Še ena težava, do katere lahko pride ob registraciji domene, je, da se pojavijo problemi pri registraciji domen s šumniki. Te so seveda danes na voljo, ni pa njihova uporaba najbolj priporočljiva. Eden od razlogov, zakaj to niti ni potrebno, je, da se spletni uporabniki niso pretirano navadili na to, da bi domene v brskalnik vpisovali s šumniki.

Še ena težava pri tem je, ko je nekdo že registriral takšno domeno brez šumnikov, vi za njim s šumniki, potem pa na spletu (na praktično enaki domeni) stojita dve popolnoma različni spletni strani, ki obiskovalce lahko zmedeta.

Dodatna slaba stran domen s šumniki tiči v tudi dejstvu, da se nekateri strežniki z njimi še niso povsem spoprijateljili, zato lahko na ta račun pride do težav s prejemanjem in pošiljanjem e-pošte.

3. Postopek registracije ni uspešno zaključen

Seveda pa se ob vseh drugih težavah lahko pojavijo tudi tehnične težave, ki privedejo do tega, da postopek ni bil v celoti zaključen. Če pride do tega, da vaša domena ne deluje, se bo potrebno obrniti na registrarja, ki bo preveril, v čem je težava, in vas o tem obvestil.

V kolikor pride do tovrstnih težav, vam bodo na strani registrarja celoten postopek opravili ročno in zaključili samo registracijo domene na ustrezen način. A ni pričakovati, da bi se to dogajalo prav pogosto.

Nekaj nasvetov za konec

Dodajmo še nekaj nasvetov ob sami registraciji domene. Če imate željo, da bi lastništvo domene prikrili, se prej pozanimajte, za katere domenske končnice je to sploh možno. Navadno tega ne morete storiti v primeru nacionalnih domenskih končnic, med katere spada tudi končnica .SI.

Izberite kratko in čim lažje zapomljivo domeno, sicer si je uporabniki ne bodo zapomnili. Predolge domene in takšne z vezaji pa niso preveč priljubljene niti pri spletnih iskalnikih.

In nikakor ne registrirajte svoje domene z drugo nacionalno končnico kot .SI, če bo vaša stran namenjena slovenskemu trgu. V nasprotnem primeru lahko na visoke uvrstitve v iskalniku Google.si kar pozabite.