Čeprav je temu kar težko verjeti, ampak OK. WordPress je svetovno znana in najbolj uporabljena platforma za ustvarjanje spletnih strani, spletnih trgovin in blogov. Pred dobrimi desetimi leti so začeli kot blogovska skupnost po tem principu, da si lahko vsak sam naredi svoje spletno mesto, danes pa poganjajo približno četrtino vseh spletnih strani. Ni slabo, kajne?

Fenomen WordPressa

WordPress se je prijel predvsem zato, ker je zastonj, ali še bolje – »freemium«. Skratka, za vzpostavitev bloga ali spletne strani je dovolj že minimalen vložek, ki ga predstavljata registracija domene in spletno gostovanje. Pozabite na CGP dizajn, ki lahko nanese več tisoč evrov, na WordPressu imate na voljo »neskončno« brezplačnih tem, s katerimi si lahko ustvarite povsem lično in funkcionalno spletno mesto.

WordPress je izdelavo osnovnih spletnih strani približal milijonom spletnih uporabnikov po celem svetu in zrušil predsodek o spletnih mojstrih, ki so v 90-ih letih oblikovali oz. izdelovali osnovne strani v HTML-ju. Zdaj si lahko osnovno spletno stran postavite tudi sami, če ste vsaj malo samoiniciativni in imate voljo do raziskovanja. Navodil, kako uporabljati WordPress, je na tisoče, če ne sto tisoče. Večina jih je na voljo v angleškem jeziku, za vas pa smo se potrudili in našli tudi stran v slovenščini. Na spletni strani WPKLUB.SI so dostopni brezplačni WordPress vodiči, ki vam bodo pomagali tako pri začetnih korakih kot tudi pri nekoliko bolj kompleksnih izzivih.

Nadgradljiv odprtokodni sistem

Osnovne funkcionalnosti so vedno brezplačne, nenazadnje je to odprtokodni (ang. open source) sistem, ki pa ga lahko kadarkoli nadgradite in prilagodite vašim specifičnim potrebam. V ta namen uporabite tako imenovane vtičnike (ang. plugin). Z vtičniki se vam bo odprl popolna nov svet, saj praktično ni funkcionalnosti, ki je ne bi mogli dodati: od različnih kontaktnih obrazcev,  pop-up oken, drsnikov, gumbov za deljenje vsebin na socialnih omrežjih, sistemov za plačevanje ali rezervacije, pošiljanje e-mailov (ang. newsletter), … skratka, možnosti so resnično neomejene.

Tako kot pri dizajnih oz. temah (ang. template) tudi pri vtičnikih velja, da jih zelo veliko dobite zastonj, a za še boljšo funkcionalnost in popoln izgled je potrebno plačati. Cene so različne, a še vedno mnogo bolj ugodne, kot če bi najeli programerja in spletnega oblikovalca, ki bi vam vse to naredila posebej za vas. Povedano drugače: za tisto, kar bi pred nekaj leti odšteli nekaj tisoč evrov, dobite zdaj za nekaj 100 €.