ARNES je že nekaj časa nazaj obvestil, da bo prenos .si domene možen le še s posredovanjem EPP kode. In do tega je zdaj tudi zares prišlo. Če smo bolj natančni – v torek, 3. novembra 2015. To pomeni, da prenos ni več možen s potrditveno povezavo prek elektronskega sporočila. Vrhovni registrar kot glavne razloge za to navaja varnost, hitrost in enostavnost.

Kaj je EPP koda?

EPP koda, za katero se uporabljajo tudi izrazi EPP geslo, avtorizacijsko geslo, avtorizacijska koda, avtentikacijsko geslo ali avtentikacijska koda, je geslo, ki dokazuje lastništvo domene in obenem pomeni tudi dodatno zaščito pred nepooblaščenimi prenosi. Dobite jo pri obstoječem registrarju.

Potek prenosa .si domene po korakih

Prenos .si domene je povsem enostaven:

  1. Trenutnemu registrarju pošljite e-sporočilo, v katerem napišite, da želite za svojo domeno pridobiti EPP kodo. Pri tem je pomembno poudariti, da morate e-sporočilo poslati z elektronskega naslova, ki ste ga vnesli ob registraciji domene. Le tako bo registrar vedel, da ste zares vi nosilec domene.
  2. Registrar, pri katerem imate registrirane domene, vam bo na elektronski naslov posredoval EPP kodo, ki je veljavna 16 dni.
  3. EPP kodo posredujte novemu registrarju, torej tistemu, h kateremu želite prenesti domeno. Če želite, da se ob prenosu spremenijo tudi podatki o nosilcu domene, mu sporočite tudi to.

Postopek je s tem zaključen, domena pa prenesena k novemu registrarju. Vedeti morate, da se nacionalna .si domena ob prenosu ne podaljša, kar hkrati tudi pomeni, da bo postopek opravljen brezplačno. Če vam slučajno kakšen izmed registrarjev storitev prenosa domene želi zaračunati, pa vsekakor raje poiščite drugega.