Če spremljate naš blog, so vam premium domene že dobro znane. Za vse tiste, ki ne veste točno, za kaj pri premium domenah gre, o njih pa bi radi izvedeli več, v branje priporočamo ta prispevek. Pa naj vam vseeno na kratko osvežimo spomin. Premium domena je lahko tista, katere ime je tako dobro, da je njena vrednost zaradi tega mnogo višja od običajne, z izrazom premium domena pa lahko označujemo tudi domene z nekoliko mlajšimi oz. novejšimi domenskimi končnicami.

V današnjem prispevku bomo pisali o slednjih, in sicer vam jih bomo predstavili pet. Tistih pet, ki veljajo za zelo priljubljene.

.ninja

Med premium domenami je zelo veliko zanimanja, če ne kar največ, za domensko končnico .ninja. Gre za zares posrečeno vrhnjo domeno, ki jo lahko uporabimo za najrazličnejše spletne projekte. Najraje se za registracijo domene .ninja odločajo razvijalci spletnih aplikacij, programov in iger. Domeno lahko uporabimo tudi v poslovne namene. Zakaj ne bi domenske končnice uporabil mizar, prevajalec, kuhar, glasbenik ali opremljevalec notranjih prostorov?

.guru

Lahko bi zapisali, da premium domena .guru predstavlja alternativo domenski končnici .ninja. Tudi z registracijo domene .guru namreč obiskovalcem svoje spletne strani dajemo vedeti, da smo o določenem področju zelo dobro poučeni. Običajno premium domeno .guru registrirajo spletni mojstri, ki se ukvarjajo s spletnim oglaševanjem, optimizacijo ali marketingom na splošno. Prav tako pa jo je moč uporabiti v druge namene in z njo izstopati iz množice .com, .net in v Sloveniji tudi .si domen.

.click

Zelo fleksibilna, povsem unikatna, enostavna za zapomniti in odlična za namene oglaševanja je premium domena .click. Za registracijo omenjene domene se najpogosteje odločajo SEO in SEM oglaševalske agencije, katerih glavni cilj je svojim naročnikom na spletno stran pripeljati čim več obiskovalcev. Njihova naloga je torej uporabnike spleta spodbuditi, da klikajo na povezave ali oglase. In prav zaradi tega je domena .click postala ena izmed bolj priljubljenih premium domen.

.xyz

Domenska končnica .xyz je daleč najbolj priljubljena med premium domenami, saj po javno objavljenih statistikah dosega kar 16 % vseh registriranih domen z novejšimi končnicami. Večdimenzionalni zapis »xyz« kot domensko končnico registrirajo tako posamezniki kot tudi skupine in podjetja po celem svetu. Domena .xyz se uporablja v najrazličnejše namene.

.news

Vse manj ljudi bere časopise, saj so novice mnogo lažje in brezplačno dostopne na svetovnem spletu. Premium domena .news je tako odlična priložnost za vse vrste organizacij, ki z novicami želijo doseči svoje bralce. Zakaj bi registrirali vsakdanjo .com ali .net domeno, če smo lahko z domensko končnico .news nekaj posebnega in mnogo bolj unikatnega?