Če se pogosto ukvarjate s spletnimi posli, ste za tako imenovane premium domene najverjetneje že slišali. Pojem si lahko razlagamo na dva načina – lahko gre za odlična domenska imena, ki so že dlje časa registrirana, vendar jih je možno odkupiti le po mnogo višjih cenah, kot bi plačali ob klasični registraciji proste domene. Pod pojmom premium domene pa razumemo tudi novejše vrhnje domene, torej z domenskimi končnicami, kot so .bar, .club, .coffee, .cool, .guru, .sexy in številne druge. Oglejmo si možni razlagi nekoliko od bližje.

Premium domena kot domena z odličnim imenom

Večina domen z dobrimi imeni je na žalost že registriranih. Seveda ne na žalost njihovih lastnikov, ki takšne domene porabijo za lastne projekte ali pa jih po mnogo višjih cenah prodajajo dalje. To so lahko fizične osebe ali celo registrarji domen – torej podjetja, ki zakupijo odlične proste domene in nato z njimi poskušajo ustvarjati mnogo večje dobičke.

Če se sprašujete, zakaj bi za toliko višjo ceno sploh kupili premium domeno, je odgovor povsem enostaven. Ker je potencial, ki vam ga ponuja dobra domena, veliko večji. Od vas pa je odvisno, kako se boste projekta lotili in kako boste z domeno kar največ iztržili.

Premium domene imajo običajno kratka imena, ki si jih je enostavno zapomniti in ki hkrati vključujejo tudi pomembne ključne besede. To je važno z vidika optimizacija spletne strani, saj je stran precej lažje uvrstiti visoko za določeno ključno besedo, če je le-ta vključena v imenu domene.

Naj kot zanimivost navedemo, da se najboljše premium domene prodajajo tudi za več sto tisoč evrov. Škoda, da je niste zakupili prav vi, kajne? Morda pa z nekaj sreče najdete odlično prosto domeno, ki bi jo bil nekdo pripravljen kupiti za nekaj sto evrov.

Premium domena kot domena z novejšo domensko končnico

Ker je domen s priljubljenimi končnicami, kot so .com, .net, .org, .info, .biz … registriranih že zelo veliko, so se na trgu pojavile nove domenske končnice. Domenam s takšnimi končnicami pravimo tudi premium domene. Mednje spadajo vrhnje domene .academy, .agency, .bar, .bid, .cash, .guru, .land, .life, .photos, .surf, .xxx in številne druge. Z nekaj domišljije lahko sestavimo domeno, ki si jo je izredno enostavno zapomniti in ki se sliši zelo dobro. Eden izmed takšnih primerov je domensko ime ‘my‘, s katerim lahko tvorimo zelo zanimive domene, npr. my.bar, my.agency, my.surf, my.toys, my.house in tako dalje. Tudi takšnih domen je registriranih že zelo veliko, vendar smo zopet prepričani, da boste z nekaj sreče našli izvirno domeno, ki vam jo bo marsikdo zavidal.

Premium domene z eno izmed novejših domenskih končnic so običajno dražje kot klasične domene, za nekatere boste morali odšteti tudi več sto evrov. Spet druge pa boste lahko kupili za nekaj deset evrov.

V branje priporočamo zanimiv članek z naslovom ‘Zakaj bi registrirali premium domeno?‘.