Nameravate registrirati domeno z domensko končnico NET? Potem vam svetujemo, da to storite še ta teden, saj je organizacija Verisign, Inc., ki upravlja z omenjeno domeno, napovedala, da bo s februarjem nekoliko dvignila ceno. Dražja seveda ne bo zgolj registracija domene, temveč tudi podaljšanje in prenos. Večina registrarjev je svoje naročnike o tem že obvestila preko elektronske pošte, če pa obvestila sami še niste prejeli, zdaj veste, kaj se obeta.

V nadaljevanju navajamo še nekaj vprašanj, ki se vam morda zastavljajo, in nanje podajamo odgovore.

Koliko dražje bodo po novem NET domene?

Koliko več bo po novem potrebno odšteti za domeno NET, je povsem odvisno od posameznega registrarja, saj vsak registrar sam določa cene, po katerih »prodaja« domene. Če pogledamo enega izmed največjih registrarjev na svetu – Namecheap, Inc., lahko vidimo, da bo cena narasla za 0,67 $ na leto. Kaj pa slovenski registrarji? Pri nekaterih bo do povišanja cene prišlo, medtem ko bo pri drugih cena ostala nespremenjena. Vsekakor se vam pred registracijo izplača preveriti cene več registrarjev.

Po naših izračunih naj bi nova cena NET domene, po kateri bo ta na voljo posameznim registrarjem, znašala približno 7,5 $, kar je malo manj kot 7 €.

Kaj pa, če NET domeno podaljšam še pred podražitvijo?

Potem jo boste podaljšali po nižji ceni, zato je to vsekakor dobra ideja. Priporočamo vam, da jo podaljšate za daljše časovno obdobje, saj jo tudi za več let lahko še vedno podaljšate po zdajšnji ceni. Seveda se prej vprašajte, če domeno zares potrebujete oziroma če jo boste zagotovo uporabljali še več let v prihodnosti.

Za koliko let je možno podaljšati NET domeno?

NET domeno lahko podaljšate za obdobje od 1 do 10 let. Ste prepričani, da boste domeno čez 10 let še vedno potrebovali? Da bo na njej še vedno aktivna spletna stran? Potem razmislite o podaljšanju za 10 let, saj boste na dolgi rok zagotovo nekaj privarčevali. Naj kot zanimivost povemo, da je Verisign tudi prejšnje leto, prav tako 1. februarja, podražil NET domeno. Pred tem pa 1. julija 2013, še pred tem pa 15. januarja 2012. Očitno je letna podražitev cen postala že kar tradicionalna.

Za koliko lahko Verisign podraži NET domene?

Verisign, Inc. ima z organizacijo ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) sklenjeno pogodbo, da lahko vsako leto ceno .NET domene poviša za največ 10 %. In kako je z domeno .COM? Pogodba, ki je sklenjena do leta 2018, organizaciji Verisign preprečuje, da bi ceno predhodno povišala. Do takrat ostaja osnovna cena, po kateri je domena na voljo posameznim registrarjem, na ravni 7,85 $.

Nasvet za konec!

Čim prej si oglejte svoj portfelj spletnih domen in preverite, koliko NET domen imate. Kontaktirajte svojega registrarja in se pozanimajte, če se bo cena za podaljšanje domene pri njem spremenila. V kolikor bo ta višja, naj vam takoj pošlje predračun za podaljšanje vaših NET domen za daljše obdobje. Trenutni strošek bo zares višji, na dolgi rok pa boste nekaj malega privarčevali. Poleg tega se boste izognili možnosti, da bi kakšno izmed svojih NET domen slučajno pozabili podaljšati.