Ali uporabljate Facebook? Za dostop do strani lahko uporabite klasično domeno facebook.com ali pa fb.me. Črna gora namreč omogoča uporabo svoje nacionalne domene .ME tudi v komercialne in zasebne namene, brez omejitev. Facebook in ostale korporacije so tako registrirale domene, ki vključujejo tudi nacionalne domenske končnice. Na ta način pridobijo več spletnih obiskovalcev in tudi prehitijo konkurenco z uporabo privlačne domene.

Tri najbolj prepoznavne nacionalne domene

Otoška državica Tuvalu uspešno prodaja svojo domeno .TV predvsem televizijskih hišam že več kot desetletje. Registriranih je več kot 600.000 domen s to končnico.

.ME domenaDomeno .ME smo omenili že na začetku, zabeleženih ima prek 1.000.000 registracij. Če bi bila na voljo samo za črnogorski trg, zagotovo ne bi dosegla takega uspeha. Največjo prednost te domene predstavlja široka možnost uporabe v angleškem (meet.me, test.me, …) in v slovenskem jeziku (poglej.me, odpelji.me, …). Glavni registrar je .ME domeno promoviral prek družabnih omrežij in raznih blogov, da bi jo približal širši množici.

Domena je postala pravi hit, ko je bila uporabljena za spletno stran about.me. Gre za popularno stran, na kateri lahko uporabniki ustvarjajo brezplačne osebne predstavitve.

.CO domenaTukaj je še kolumbijska nacionalna domena .CO, ki ima zabeleženih že 2,2 milijona registracij. Glavna prednost te domene je, da predstavlja kratico za besedo podjetje (ang. company). Za registracijo jo uporabljajo predvsem novoustanovljena podjetja.Registrarji so hitro spoznali velik potencial .CO nacionalne domene. GoDaddy, največji registrar na svetu, je domeno oglaševal celo med slavnim Super Bowlom.

Nekatere nacionalne domene pa žal nimajo sreče, saj je njihova dvočrkovna domenska končnica primerna le za zelo specifične spletne predstavitve. Končnice .WS, .PW, .MX in druge so preveč ozko usmerjene, da bi bile lahko namenjene širši populaciji.

Zakaj nacionalne domene postajajo komercialne?

1. Razbremenitev .COM domene

Eden od razlogov, da se uporablja nacionalne domene tudi izven meja posamezne države, je razbremenitev .COM domene, ki ima zabeleženih že več kot 120 milijonov registracij. S tem se odpre več možnosti in kombinacij za registracijo želene domene, ki je lahko v primeru domenske končnice .COM že zasedena.

2. Liberalizacija domen

Krovna organizacija ICANN, ki upravlja z domenami, že nekaj let omogoča registracijo novih tematskih domen. Na voljo so tudi končnice posameznih mest (.PARIS, .BERLIN, …) ali posameznih področij poslovanja (.SHOPPING, .RENT, …). Nove tematske domene so pravi hit, saj je na voljo že več kot 1.000 končnic. Ravno zaradi tega so nacionalne domene postale bolj odprte in dosegljive vsem, da se ne izgubijo med ostalimi domenskimi končnicami. Veliko prednost predstavlja tudi dvočrkovna končnica, ki pri tematskih domenah ni možna.

3. Vir prihodkov

Za države, ki se nahajajo v slabšem finančnem položaju, komercialna domenska končnica predstavlja tudi dodaten vir prihodkov. Kolumbija na primer dobi 25 % prihodkov od prodaje .CO domen. Na ta način je država leta 2011 zaslužila 18.000.000 €, prihodki pa s popularnostjo domene vsako leto rastejo.

Domena .ME je Črni gori lansko leto prinesla 17.000.000 €. Ta znesek so vložili v informacijsko tehnologijo in elektronsko poslovanje vladnih organizacij.

Če želite tudi vi registrirati katero izmed komercialnih nacionalnih domen, jo lahko preprosto in ugodno registrirate na https://www.neoserv.si/domene/cenik-domen/nacionalne.

4. Kratke domene

Nacionalne domene so za večja podjetja zanimive tudi zato, ker omogočajo uporabo samo ene ali dveh črk v imenu. Primer s Facebook-om smo omenili že na začetku. Tudi spletni trgovec overstock.com je izkoristil to možnost in registriral domeno o.co, ki potem obiskovalce preusmeri na njihovo nosilno domeno.

Omejitve pri nacionalnih domenah

Da ne bi prihajalo do zlorab popularnih nacionalnih domen, predvsem .CO in .ME, imajo pravico do uporabe teh končnic v povezavi z blagovno znamko samo njihovi lastniki. To pomeni, da domeno apple.me lahko uporabi samo podjetje Apple, ki potem to domeno preusmeri na svojo glavno domeno apple.com.

Nekatere nacionalne domene pa sploh niso na voljo v komercialne namene. Na primer francoska domena .FR je na voljo samo uporabnikom, ki imajo naslov bivanja ali poslovno enoto v Franciji. Naj omenimo še nemško domeno .DE, ki jo lahko registrira vsak, ki ima administrativni naslov lociran v Nemčiji. Za administrativni naslov običajno poskrbi registrar, kar pomeni, da lahko .DE domeno registrira praktično vsakdo.