Danes je dobro prosto domeno najti mnogo težje, kot jo je bilo denimo pred desetimi leti. Že samo .si domen je registriranih ogromno, v tem trenutku 119.927, zdaj pa si zamislite, da se želite dokopati do dobre .com domene, ki je v svetu najbolj priljubljena. Si lahko mislite, da je teh registriranih več kot 126 milijonov? Precej izmed njih zgolj zaradi samega imena, dejansko pa na njih ni postavljene spletne strani. Njihovi lastniki upajo, da bodo našli kupca in mu »premium« domeno drago prodali.

Pri iskanju prostih domen si lahko pomagate s številnimi orodji. V nadaljevanju vam predstavljamo tri, ki izstopajo v množici podobnih. Opisana orodja so namenjena iskanju domen, katerih imena so zapisana v angleškem jeziku.

Domainr

Orodje Domainr je zelo preprosto, a zato nič manj učinkovito. Z njim lahko zelo hitro preverite, ali je določena domena zasedena, prosta ali na voljo za odkup.

Za primer smo v Domainr vtipkali besedno zvezo »dog treats«, kar v slovenščino prevajamo kot »priboljški za pse«. Na spodnji sliki si oglejte, kakšne rezultate vrne orodje.

Domainr

Kot lahko vidite, so nekatere domene zapisane z modro barvo. To pomeni, da so že zasedene. Če so zapisane z zeleno, pa so lahko proste ali na voljo za odkup po višji ceni. Na desni strani posamezne domene boste našli podrobnejšo informacijo o statusu posamezne domene.

Domainr vam torej ne pomaga poiskati imena domena, saj za izbrano poizvedbo zgolj preveri, katere izmed vrhnjih domen so še proste in katere ne več.

Lean Domain Search

Orodje Lean Domain Search deluje drugače, saj vam z dodatnimi nasveti pomaga pri iskanju dobre proste domene s končnico .com. V osnovi deluje tako, da pred ali za izbrano domeno doda neko besedo, ki je včasih smiselna, včasih pa tudi ne.

Oglejmo si naš primer s priboljški za pse.

Lean Domain Search

Na zgornji sliki lahko vidite kar nekaj zanimivih predlogov. Če boste na domeno imeli namen postaviti blog, vam bo vsekakor zanimiva domena dogtreatsblog.com. Če boste postavili trgovino, vam bo verjetno zanimiva dogtreatsstore.com.

Pri uporabi orodja si lahko pomagate tudi s filtri, ki jih najdete na levi strani.

Impossibility!

Impossibility! je generator imen domen, ki vašo vpisano besedo združi s skrbno izbranim pridevnikom, glagolom ali samostalnikom. Pred iskanjem lahko določite, ali želite, da se dodana beseda pojavi pred ali za vašo.

Impossibility!

Če boste v iskalnik vpisali »dog treats«, vas bo orodje opozorilo, da lahko zapišete zgolj ime domene brez presledkov in brez vezajev. Ali na seznamu niste našli nobene domene, ki bi ustrezala vašim željam? Pod seznamom kliknite na »Get more« in prikazal se vam bo nov seznam.

Morda pa se vam bo po nekaj klikih nasmehnila sreča in boste našli tisto pravo domeno, ki jo iščete že več dni.