Ste že zasledili novico, da se bo na spletnih straneh, dostopnih prek protokola http, v brskalniku Google Chrome pričelo pojavljati varnostno obvestilo? Objava je bila sprva objavljena v zapisu na uradnem Googlovem blogu, v le nekaj dneh pa se je razširila po celotnem spletu. Gre za majhno spremembo, ki bo imela velike posledice. Zagotovo bo povpraševanje po SSL certifikatih v letu 2017 mnogo večje, kot je bilo do sedaj.

Kaj tako revolucionarnega je objavil Google?

V brskalniku Google Chrome se bo od januarja 2017 dalje pričelo pojavljati varnostno obvestilo. Vidno bo na levi strani spletnega naslova, torej na vrhu brskalnika, kjer se nahaja URL zapis. Na začetku bo obvestilo vidno le na straneh, kjer je prek obrazcev možen vpis podatkov, nato na vseh http straneh v »incognito« načinu, kasneje pa tudi v klasičnem načinu brskanja.

Google Chrome - varnostno opozorilo

Zgornja slika prikazuje stanje sedaj in stanje, ki bo prikazano v različici brskalnika Chrome 56. Kot vidite, se bo obvestilo glasilo: »Not secure«. Morda se vam to ne zdi nič posebnega, toda dejstvo je, da bo to marsikdo opazil in zaradi varnostnih razlogov spletno stran raje zapustil. Mnogo višjo zapustno stopnjo pa lahko pričakujemo nekaj mesecev kasneje, ko bo na vseh http spletnih straneh vidno mnogo bolj poudarjeno obvestilo.

Varnostno opozorilo o http povezavi

Tako bo torej izgledalo končno obvestilo o morebitni nevarni uporabi spletnega mesta. Vrnimo se k prvotnemu vprašanju – bo namestitev SSL certifikata postala obvezna? Lahko bi rekli, da obvezna sicer ne, vsekakor pa bodo spletne strani, na katere SSL certifikat ne bo nameščen, zamujale marsikatero priložnost. Pričakujemo lahko, da bo dobršen del obiskovalcev, ki bo spletno stran obiskal prek brskalnika Google Chrome, le-to po hitrem postopku zapustil.

Imam spletno stran. Kaj pa sedaj?

Dejstvo je, da boste prej ali slej morali na svojo spletno stran namestiti SSL certifikat. Varnostne certifikate ponujajo številni ponudniki spletnega gostovanja, med drugim tudi NEOSERV.SI, pri katerem vam bodo pri namestitvi pomagali. Priporočamo vam, da jih kontaktirate še pred letom 2017 in na svojo stran namestite SSL certifikat.

Mnogo bolje bo, da za prehod na povezavo https poskrbite pred spremembo brskalnika Google Chrome. Tako se boste izognili vsem težavam in šli v novo leto pripravljeni na nove spletne uspehe.