Odločili ste se, da boste začeli svoj posel. Pa ste že našli ustrezno ime za podjetje? Včasih je na izbiro imena vplivalo manj dejavnikov kot danes. Zdaj potrebujete tudi spletno stran, da vas bodo potencialne stranke našle. Ime vašega podjetja mora dobro izgledati na vizitkah, pa tudi na spletu. Za uspešno spletno predstavitev vam priporočamo, da izberete ime domene, ki bo enako imenu vašega podjetja.

Pri izdelavi spletne strani imate za čim boljšo personalizacijo na voljo ogromno dizajnov in vtičnikov. Ko pa izbirate domene, je pomembno, da izberete eno, ki bo ustrezala merilom spleta. Domena je pomembna zato, ker jo bodo obiskovalci vpisovali v brskalnik, da bi vas našli na spletu. Potrebujete ime, ki je lahko zapomljivo, unikatno in tudi enostavno zapisljivo.

Izbira ustrezne domene

Domena na mobilnih napravah

V zadnjih letih je opaziti izjemen vzpon pametnih telefonov, kar se pozna tudi pri obiskovanju spletnih strani. Trenutno je v uporabi več kot milijarda Androidnih telefonov, med njimi pa je kar 87 % njihovih lastnikov, ki iščejo spletne strani prek iskalnika Google. Tudi Google je potrdil, da se več iskanja spletnih strani opravi na mobilnih napravah kot na stacionarnih ali prenosnih računalnikih.

Kaj to pomeni za vašo spletno stran? Najprej je pomembno, da je optimizirana za prikazovanje na mobilnih napravah, prav tako pa mora biti tem napravam prijazna tudi vaša domena. To pomeni, da jo lahko uporabniki enostavno napišejo.

Brskanje na mobilnih napravah

Poglejmo si nekaj primerov težko in enostavno zapisljivih domen:

  • gospodarskadruzba-pustovrh.com
  • oblak.net
  • razrezsmrekovegalesa.si
  • podjetje44obala.com
  • brenk.si

Verjetno vam je takoj jasno, katere domene se enostavno vpišejo v mobilne naprave in katere ne.

Dolgi nazivi in imena

Brez skrbi, obstaja rešitev, tudi če imate že ustanovljeno podjetje ali produkt z dolgim imenom. Zakupite lahko domeno, ki predstavlja kratico podjetja ali produkta. Težavo v tem primeru lahko predstavlja omejitev nekaterih domenskih končnic (npr.: .INFO, .BIZ, .IT, .AT), ki pogojujejo uporabo najmanj treh črk v imenu domene. Težavo lahko predstavljajo tudi ostale domene, saj so večinoma vse eno ali dvočrkovne domene že zasedene, ne glede na domensko končnico. Ali je določena domena še prosta, lahko preverite na www.preveri.si.

Pri izbiri domene torej upoštevajte, da vedno več ljudi za brskanje po spletu uporablja mobilne naprave. V nasprotnem primeru namreč tvegate, da boste izgubili velik del potencialnih strank. Marsikdo bo raje obiskal konkurenčno spletno stran preprosto zato, ker jo bo lažje vnesel v brskalnik.