Na voljo je že več kot 900 tematskih domenskih končnic, zato lahko trdimo, da na tem področju vlada močna konkurenca. V današnjem prispevku si bomo najprej pogledali, katere tematske domene se trenutno najpogosteje registrirajo, potem pa še, katere so najbolj priljubljene, odkar so na voljo.

Trenutno najbolj priljubljene po posameznih področjih

Ameriško podjetje MarkMonitor, ki se ukvarja s programskimi rešitvami, je raziskalo, katere tematske domene so trenutno najbolj priljubljene. Preverili so tudi, katere domene dosegajo največ registracij glede na posamezna področja delovanja, kot so farmacija, finance, moda, zabava itn.

Med najbolj priljubljene so se uvrstile domene: .SUCKS, .PORN, .ADULT, .NEWS, .ONLINE, .REVIEWS, .SHOP, .STORE, … Te domene so zasedle prva mesta po številu registracij, vendar pa je razumljivo, da se na vseh področjih niso uvrstila na najvišja mesta. Si lahko predstavljate, da bi bili prvi dve zgoraj omenjeni domeni najbolj popularni na področju farmacije ali finančnih storitev?

Tematske domene

Poglejmo si najbolj priljubljene tematske domene glede na posamezna področja:

  • farmacija: .STORE, .HEALTHCARE, .SALE, .SOY, .SWISS
  • turistične ponudbe: .VACATIONS, .RENTALS, .RESTAURANT, .ONLINE, .LONDON
  • finančne storitve: .WEBSITE, .TRADE, .HELP, .CASH, .MARKET, .FINANCE
  • moda in luksuzne dobrine: .CLOTHING, .STORE, .SUCKS, .PORN, .SHOP
  • zabava in mediji: .ADULT, .NEWS, .REVIEWS, .VIDEO, .FILM
  • produkti: .LIVE, .SUCKS, .CLUB, .DIGITAL, .SHOP

Top 3 tematske domene

Kljub temu, da zgoraj omenjene domene beležijo veliko rast po številu registracij, pa med tematskimi domenami še vedno prednjači .XYZ. Registriranih je bilo že več kot 6,2 milijona domen s to končnico, kar je več kot polovica vseh registriranih tematskih domen. Njena prednost je v tem, da za razliko od večine zgoraj omenjenih ni vezana na nobeno dejavnost, zato se zanjo odloča veliko posameznikov ali podjetij, ki potrebujejo unikatno in zapomljivo domeno.

Domena .XYZ

Na drugem mestu se z več kot 4 milijoni registracij nahaja domena .TOP, na tretjem pa domena .WIN s preko 1,1 milijona registracij. To pomeni, da tri najbolj popularne tematske domene predstavljajo kar 90-odstotni tržni delež glede na število registracij vseh tematskih domen.