V današnjih časih skoraj vsaka oseba že potrebuje svojo spletno stran. Nekaj ljudi si želi imeti manj zahtevno spletno stran, preko katere bi objavljali le blog objave, nekateri želijo postaviti svojo spletno trgovino, drugi pa velike in zahtevne spletne strani, s katerimi bodo zaslužili ali pa jim bodo prinesle osebno zadovoljstvo.

Mnogo spletnih mest ponujajo na svojih straneh različni brezplačni ponudniki, vendar imajo tudi slabe strani, saj je grafično oblikovanje strani izredno omejeno, prav tako sama funkcionalnost strani. Poleg tega pa je URL naslov mnogo daljši, zapleten in vsebuje domeno brezplačnega ponudnika spletnega gostovanja in domene. Z lastno domeno pa lahko svobodno upravljate, ker ne odgovarjate nikomur. Z zakupom lastne domene izginejo tudi preglavice z možnostjo izgube podatkov, kar se zelo pogosto dogaja pri brezplačnih ponudnikih.

Ker je postopek pridobitve domene izredno preprost in hiter, je vredno pretehtati, ali bi jo morda imeli tudi vi. Nakup lahko opravite pri enem od kakovostnih ponudnikov spletnih storitev, pri katerem lahko opravite oboje: nakup domene in zakup spletnega prostora (gostovanje).

Priporočljivo je, da oboje opravite pri istem ponudniku spletnih storitev, saj je tako lažje in bolj ugodno za vse vpletene. Poleg tega se lahko v primeru hkratnega zakupa domene in gostovanja pozanimate tudi za dodaten popust.

Kot velja za vse domene, si lahko tudi sami izberete ime svoje domene (lahko je ime vašega podjetja, vaše ime, katerakoli beseda, ki je še prosta), ki je sestavljeno iz besede in domenske končnice, kot so .com, .net., .si, …

S tako široko izbiro pa ni več pomembno le imeti svojo domeno, temveč predvsem katero ime izbrati, seveda pa je potrebno poskrbeti tudi za kakovostno spletno gostovanje, da bo stran dobro in hitro delovala.