Ali ste čisto novi v svetu spletnih strani in zato niste popolnoma prepričani, kako poteka celoten proces od nastanka nove spletne strani pa do tega, da je ta na voljo uporabnikom in obiskovalcem svetovnega spleta? Bi si morda želeli imeti tudi svojo spletno stran, blog ali mogoče celo spletno trgovino? Ali pa ste pravkar ustanovili podjetje, ki potrebuje tudi svojo predstavitev na spletu? Ne glede na to, kakšno spletno stran potrebujete in za kašen namen jo boste uporabili, je za začetek nujen postopek, ki mu pravimo registracija domene.

Kaj sploh je spletna domena?

To je domači url naslov vaše spletne strani, torej naslov, s pomočjo katerega vas bodo uporabniki lahko našli in dostopali na vašo spletno stran. Domena je sestavljena iz imena domene in domenske končnice. Ime domene si lahko izberete sami in je lahko poljubno, torej kakršno koli si želite, pomembno je le, da izberete takšnega, ki ga še ni uporabil kdo drug in ki torej še ni zasedeno. Domenske končnice pa so že vnaprej določene. Izbirate lahko med končnicami, kot so na primer: .si, .com, .net, .org, .info, .eu in še med mnogimi drugimi.

Kako preverim, ali je moja želena domena še prosta?

Postopek je čisto preprost. Obiskati morate eno od spletnih strani registrarjev domen, kjer boste našli posebno aplikacijo, v katero vpišete svojo bodočo domeno, programček pa vam bo povedal, ali je slučajno že zasedena ali še ne. Če je vaša domena še prosta, jo je najbolje kar takoj registrirati, preden vam jo zasede kdo drug, če pa slučajno ni več prosta, je dobro preveriti še druge možne kombinacije vaše domene z drugimi domenskimi končnicami – vse najbrž še niso zasedene, zato se lahko odločite za kakšno drugo možnost, če vam je seveda všeč in če dobro zveni.

Kako poteka registracija?

Po tem postopku je čas, da se lotite registracije domene. Za to ne potrebujete posebnega znanja niti ne veliko časa, zgolj nekaj klikov in nekaj tipkanja, saj boste morali vpisati nekaj osebnih podatkov. Po tem hitrem in preprostem postopku bo registracija domene opravljena. Ko boste za domeno tudi plačali, bo postala vaša last, a to bo veljalo le do datuma, do katerega jo boste zakupili. Če želite domeno uporabljati tudi po tem datumu oziroma kasneje, jo boste morali podaljšati oziroma ponovno opraviti postopek registracije. Datum nakupa domene si zato dobro zabeležite, saj morate svojo domeno podaljšati pred samim potekom, če jo še vedno želite imeti. A ne skrbite preveč: vsak dober registrar, ki mu je mar za svoje stranke, vas bo še pravočasno obvestil, da bo domena kmalu potekla, tako da boste imeli dovolj časa za premislek o tem, ali jo sploh še potrebujete ali pač ne.