Ste že kdaj naleteli na članek, ki govori o tem, da je pametno registrirati domeno z različnimi domenskimi končnicami? Registrar, pri katerem bi domene registrirali, bi zagotovo bil zelo zadovoljen, saj bi na ta način v enem letu zaslužil dvakrat ali celo trikrat več. Kaj pa vi? Bi od zakupa več vrhnjih domen zares imeli določene prednosti ali pa bi se zgodilo le to, da bi bila vaša denarnica nekoliko bolj prazna?

Na to vprašanje zagotovo ni univerzalnega odgovora, saj je odločitev povsem odvisna od konkretne situacije.

Kdaj registracija več vrhnjih domen ni smiselna?

Ena sama domena bo dovolj, ko nam spletna stran predstavlja le hobi. Torej takrat, ko s spletno stranjo na nikakršen način ne služimo. V takšnem primeru nam je načeloma vseeno, če nekdo zakupi domeno z enakim imenom in različno končnico. Vzemimo za primer, da nas močno zanima svet F1. Registriramo lahko domeno dirkalnik.si, kjer pišemo o posameznih dirkalnikih, o dogajanju v F1 ter s tem povezanimi zadevami. Ker gre le za preprosto spletno stran, s katero nimamo namenov služenja denarja, nas kaj dosti ne moti, če nekdo drug registrira domeno dirkalnik.com. Naša stran bo boljša in še bolj se bomo potrudili, da bomo pisali kakovostne prispevke.

Kdaj je registracija več vrhnjih domen smiselna?

Verjetno lahko sklepate že sami. V primeru, ko bomo s spletno stranjo želeli ustvarjati zaslužek, je smiselno registrirati domene z različnimi domenskimi končnicami. V poslovnem svetu je na svetovnem spletu konkurenca vse večja, zato moramo biti že pri izbiri imena domene zelo previdni. Verjetno že pri izbiri imena podjetja, saj je najbolje, da registriramo istoimensko domeno. Z zakupom več vrhnjih domen se zavarujemo pred konkurenco, ki ji tako že v samem začetku preprečimo, da bi nam skakala v zelje. Če se naše podjetje imenuje Parketko d.o.o., je vsekakor res, da je smiselno registrirati domene parketko.si, parketko.com in parketko.net, škodilo pa ne bo, če registriramo tudi parketko.eu, saj .eu domene postajajo vse bolj popularne, obenem pa je njihova cena še nižja od .si, .com in .net.

Je od več domenskih končnic še kakšna druga korist?

Da, zaščita pred konkurenco ni edina prednost, ki jo prinaša registracija več domenskih končnic. Ker je domen, ki jih pogosto ali manj pogosto obiskujemo na spletu, zelo veliko, si vsa imena ter njihove končnice težko zapomnimo. In če registriramo več končnic, obstaja večja verjetnost, da nas bo uporabnik spleta našel – kljub temu, da je vtipkal naslov z ‘napačno’ končnico. Najboljša rešitev je namreč ta, da na eno domeno postavimo spletno stran, s preostalih vrhnjih domen pa na to naredimo preusmeritev. Če nekdo v brskalnik vpiše parketko.net, spletna stran pa je postavljena na parketko.com, bo preusmerjen na slednjo.

Naj še enkrat na kratko odgovorimo na današnje vprašanje. Registracija več vrhnjih domen je v večini primerov smiselna. V primeru resnega poslovnega projekta je vsekakor pametno odšteti nekaj 10 € na leto več in se ustrezno zavarovati pred konkurenco.