Ste do zdaj mislili, da obstaja samo ena vrsta domene, in to je ta, ki se nahaja v naslovu spletne strani? Načeloma imate prav, ampak v praksi se poleg nosilnih domen uporabljajo tudi poddomene, dodane domene in parkirane domene. Kaj točno pomenijo našteti izrazi, bomo razjasnili v nadaljevanju.

Dodana domena

Dodana domena je domena, ki jo imate v vašem paketu gostovanja poleg vaše glavne (nosilne) domene. Dodana domena je vsebinsko (in tudi vizualno, če tako želite), popolnoma ločena od glavne domene, v bistvu so to samostojne spletne strani, ki z nosilno domeno nimajo kaj dosti veze. V poštev pridejo pri predstavitvi storitev ali produktov, ki so tako ali drugače med seboj povezani (ali pa tudi ne), največkrat pa koristijo zaradi SEO optimizacije.

Tako dodane domene kot tudi vse druge vrste domen, ki jih bomo danes omenjali, lahko preprosto upravljate s pomočjo nadzorne plošče cPanel ali katere njene sorodne različice.

Poddomena

V praksi ste jo verjetno zasledili zelo pogosto. Recimo, da imate spletno stran storitve.si. Blog, ki ga pišete, želite ločiti od glavne spletne strani in ga zato dodate na poddomeno. V praksi bo URL bloga izgledal takole: blog.storitve.si.

Se sprašujete, zakaj bi imeli poddomeno, če bi lahko blog vključili neposredno na vašo stran, recimo v meni?

Poddomene so smiselne takrat, ko je glavna spletna stran že zasičena z informacijami in si želite večje preglednosti, ali pa menite, da bi bilo veliko bolj smiselno spletno stran razdeliti na več tematskih področij – in kaj je boljšega, kot uporaba poddomen?

Parkirana domena

Kot lahko že iz samega konteksta sklepate, gre pri parkiranih domenah za domene, ki na nek način „mirujejo“. To so spletne strani brez vsebine, njihov glavni namen pa je preusmeritev na vašo glavno stran.

Se spet sprašujete, čemu bi potrebovali parkirano domeno? OK, vzemimo primer iz prakse: recimo, da tržite odlično storitev in si želite povečati povpraševanje. S pametno vzpostavitvijo parkiranih domen bodo obiskovalci, ne glede na to, kaj bodo iskali, vedno pristali na vaši spletni strani. Parkirane domene so načeloma efektivne pri optimizaciji spletnih strani, pri povečevanju prometa in povpraševanja, česar pa si verjetno želi čisto vsak, ki hoče uspeti na spletu.

Parkirane domene in preusmeritev obiskovalcev

Če imate zakupljene domene z različnimi končnicami ali variacijami v imenih, recimo storitev.si, storitve.si in mojastoritev.si, jih lahko z uporabo parkiranih domen preusmerite na glavno stran in si tako na mesečni ravni ustvarite še kar nekaj dodatnega obiska.