Le kdo bi si pred 15 leti lahko mislil, da bo internet tako poplavljen s spletnimi stranmi, kot je danes. Prav nič ne izgleda, da bi število strani upadlo, saj jih je registriranih iz dneva v dan več. Če na hitro pogledamo statistiko, lahko vidimo, da je danes registriranih približno:

  • 200.000.000 .com domen
  • 15.000.000 .net domen
  • 10.500.000 .org domen
  • 5.000.000 .info domen
  • 2.200.000 .biz domen
  • 115.000 .si domen

Toda danes ne bomo pisali o statistiki vrhnjih domen, temveč o registraciji domene, ki lahko predstavlja tudi vas. Pisali bomo o domenah, katerih ime je sestavljeno iz imena osebe in po možnosti tudi priimka. Nekaj statistike smo prikazali le zato, da vidite, kako zasičen je internet, in kako je zaradi tega težko registrirati prosto domeno z dobrim imenom. Pogosto tudi z osebnim imenom.

V kolikor razmišljate o postavitvi lastnega spletišča ali bloga, kjer bi predstavili sebe, svoje znanje in veščine ali morda kaj drugega, kar je povezano z vami, je registracija domene z imenom (in priimkom) v njej vsekakor ena izmed boljših možnosti, ki vam lahko pade na pamet. Še posebej, če želite graditi na lastnem imenu oziroma prepoznavnosti.

Osebna spletna stran oziroma blog vam lahko v življenju zelo koristi. Poleg tega, da se boste naučili veliko novih stvari, od postavitve in upravljanja s spletnim mestom do pisanja vsebin in komunikacije s spletnim občinstvom, vam predstavitvena stran lahko služi tudi kot odlična referenca pri iskanju dela. Marsikateremu delodajalcu, še posebej tistim v IT, se bo prav zagotovo zdelo naravnost odlično, da ste aktivni na spletu. S tem boste pokazali, da prosti čas izkoriščate produktivno, da ste kreativni in da vam spletne tehnologije niso tuje.

Kakšno domeno izbrati? Naj ta zajema le ime, ime in priimek, naj bo med imenom in priimkom minus oz. vezaj?

Priporočamo vam, da najprej pogledate, katere izmed možnosti so sploh še proste za registracijo. Večina imen je že registriranih, zato boste verjetno morali v ime domene vključiti tudi priimek. Če pa najdete prosto domeno, ki zajema le ime, pa jo kar hitro registrirajte. Kar se tiče minusa, vam predlagamo, da se mu izognete. Glede na to, da je domena janeznovak.si še prosta, tudi na vas verjetno vaša še čaka. Izkoristite priložnost in jo registrirajte – tudi v primeru, da spletnega mesta še nimate namen postaviti prav kmalu.

In še nasvet za konec. Registrirajte tudi domeno za svojega otroka, saj vam bo v prihodnosti zaradi tega dejanja zagotovo zelo hvaležen. Danes otroci pogosto dobivajo imena, ki včasih niso bila tako popularna oziroma jih praktično sploh ni bilo, zato obstaja kar lepa verjetnost, da bo ime domene še prosto. Ne odlašajte stvari na jutri!

Vir statističnih podatkov: http://www.registrarstats.com/TLDDomainCounts.aspx