Verjetno bi se strinjali s trditvijo, da se danes vse vrti okoli denarja. Nemalo je posameznikov, ki gledajo na vsak evro, s čimer seveda ni prav nič narobe. Razen v primeru, da na račun nižje cene trpi kakovost, kar se lahko zgodi tudi v primeru registracije domene. Sicer kakovost z registracijo domene ni toliko povezana kot s spletnim gostovanjem, pa vendarle.

Preden si pogledamo, koliko stane registracija domene, si oglejmo, kaj sploh vpliva na njeno ceno.

Kaj vse vpliva na ceno registracije domene?

Na ceno domene vpliva več dejavnikov, med katerimi bi izpostavili naslednje:

  • Vrhnja domena: Od posamezne vrhnje domene oziroma domenske končnice je odvisno, koliko bomo morali odšteti za posamezno domeno.
  • Registrar: Vsak ponudnik registracije domene, ki mu pravimo tudi registrar, sam določa cenovno politiko, zato se cene med registrarji pogosto razlikujejo.
  • DNS gostovanje: Če se odločite samo za registracijo domene, ne pa tudi za spletno gostovanje, vam brezplačno DNS gostovanje omogoča, da domeno usmerite na izbran IP naslov.
  • WHOIS zaščita: Prek WHOIS vmesnika je možno pregledati podatke o posamezni domeni in njenem lastniku. Z zakupom WHOIS zaščite pa so določeni podatki javnosti skriti.
  • Podpora: Ker gre tako pri registraciji domene kot tudi pri kasnejših opravilih, povezanih z domeno, lahko kaj narobe, številni registrarji nudijo brezplačno tehnično podporo.
  • Nadzorna plošča: Dostop do upravljanja z registriranimi domenami je praktično nujen, saj tam za izbrano domeno nastavimo DNS-je. Nekateri ponudniki tega dostopa ne omogočajo, DNS-ji pa so zaklenjeni le na njihove strežnike.

Katere so najcenejše in katere najdražje domene?

Po pregledovanju ponudbe različnih registrarjev smo prišli do zaključka, da je najcenejša registracija domene .eu, saj jo je možno registrirati že za pičle 3 €. Ena izmed dražjih nacionalnih vrhnjih domen je domena s končnico .sc (Sejšeli), saj je zanjo potrebno odšteti preko 100 €. Prav tako pa so zelo drage določene novejše vrhnje domene, npr. za domeno .luxury je potrebno odšteti kar krepko preko 500 €.

Pa si poglejmo še tri najpogosteje registrirane vrhnje domene v Sloveniji. Za domeno .si je potrebno odšteti slabih 15 €, za .com ter .net pa okoli 10 €.

Pred registracijo domene preučite cene več registrarjev in se tudi pozanimajte, kaj vse boste za določeno ceno dobili. Predvsem je pomembno, da vam je vedno na voljo prijazna podpora ter pregledna nadzorna plošča, kjer lahko urejate podatke, povezane z domeno.