Ste našli razlog, zaradi katerega bi domeno želeli prenesti k drugemu registrarju? OK, potem pa akcija! Vse, kar potrebujete, je dostop do e-naslova, s katerim je bila domena registrirana. Če ga nimate, ni problema, vse se da rešiti. A začnimo lepo na začetku.

Najprej nekaj dejstev o prenosu domene, ki držijo kot pribita

  • Prenesete lahko samo domene, ki jim lahko dokažete lastništvo (z veljavnim e-naslovom).
  • Prenos domene ne spremeni datuma registracije domene, še zmeraj jo boste morali podaljšati na isti datum.
  • Prenos domene k drugemu ponudniku vam lahko zniža splošne stroške, ki so sicer z njo povezani.
  • Prenos domene lahko izvršite v določenem obdobju po njeni prvotni registraciji.

Stvari se ponavadi zakomplicirajo takrat, ko nimate več dostopa do e-naslova, s katerim je bila domena registrirana, ali pa stranka, ki ji želite urediti prenos domene, nima več e-naslova, s katerim je bila domena registrirana. Včasih se tudi zgodi, da stranke pozabijo, kje imajo sploh registrirane domene, ali pa je domeno na drug e-naslov registriral nekdo tretji. Ah, toliko stvari gre lahko narobe, v resnici pa je prenos domene k drugemu registrarju mala malica.

Kako prenesti domeno, če nimate več dostopa do e-naslova, s katerim je bila domena registrirana?

Najbolje je, da se obrnete na vašega trenutnega registrarja in zaprosite za spremembo kontaktnih podatkov, največkrat vse to poteka sistemsko. Kmalu zatem boste na vaš nov e-naslov prejeli sporočilo z aktivacijsko povezavo, na katero morate klikniti, da potrdite istovetnost. Potem lahko brez težav sprožite postopek za prenos domene in vsa nadaljnja navodila in obvestila boste prejeli na nov e-naslov. Več o prenosu domene si lahko preberete tukaj.

Kaj pa, če ne vem, kje imam registrirano domeno?

Eno izmed takih orodij je preveri.si, ki je sicer mišljeno za preverjanje prostih domen, a v primeru, da je domena že registrirana, lahko tudi preverite, pri komu je registrirana. Brez skrbi, osebni podatki niso izpisani, kot pravim, videli boste samo ime/naziv podjetja, pri katerem je bila opravljena registracija. S tem ste že en korak bližje do uspešnega prenosa domene.

Zdaj, ko veste, pri komu je domena registrirana, lahko sprožite tudi postopek za spremembo kontaktnih podatkov (predvidevam, da tudi do e-naslova nimate dostopa, sicer bi že po njem lahko vedeli, pri komu imate registrirano vašo domeno) in greste v akcijo.

Prenos domene bo uspešen, ko ga boste dokončno potrdili. Spet boste na e-naslov prejeli obvestilo o tem, ali želite prenesti domeno. Kliknite DA in to je vsa umetnost. Ne pozabite na ta korak, ker če ga ne boste potrdili, tudi vaša domena ne bo prenesena.