V primerjavi z nekaterimi drugimi domenskimi končnicami je registracija domene ORG precej redka. Čeprav se morda zdi, da je COM najboljša izbira za praktično vsak spletni projekt, pa to ravno ne drži. Poleg omenjene končnice je marsikdaj boljša izbira nacionalne končnice, saj z vrhnjo domeno SI spletnim obiskovalcem sporočamo, da je stran v slovenskem jeziku in kot taka namenjena prebivalcem Slovenije. Enako npr. velja za Italijo – večina spletnih strani v italijanskem jeziku ima končnico IT, v Nemčiji pa DE. Za projekte, ki so vezani na točno določeno geografsko področje (državo), je torej registracija nacionalne domene prava izbira.

Pa za nekaj časa pustimo nacionalne domene ob strani in več pozornosti namenimo generičnim. Vrhnja domena COM je, globalno gledano, daleč najbolj priljubljena, sledi ji NET. To pa še ne pomeni, da je registracija domene ORG napačna odločitev.

Kdaj registrirati domeno ORG?

Komu je domena ORG pisana na kožo, lahko sklepate že iz zapisanih treh črk naziva domenske končnice. Organizacijam. Če potrebujete spletno stran za organizacijo, je registracija ORG domene povsem na mestu. Bo vaša spletna stran izobraževalne narave? Potem vam svetujemo, da se najprej pozanimate o možnosti registracije vrhnje domene EDU. Naj na tem mestu omenimo še domensko končnico GOV, ki je namenjena vladnim organizacijam.

Dober primer, kdaj registrirati ORG domeno, predstavlja neprofitna organizacija. Obiskovalci bodo že takoj, ko bodo obiskali vašo spletno stran, vedeli, da gre za spletišče organizacije. V kolikor delujete v neprofitnem sektorju, ne pozabite povprašati ponudnika domen oz. spletnega gostovanja, če vam je storitev pripravljen urediti brezplačno. Ali vsaj z lepim popustom.

Za domeno ORG je po novem potrebno plačati več

Vrhovni registrar ORG domen, Public Interest Registry, je prejšnji mesec sporočil, da bo s 1. avgustom 2015 podražil cene domen. To je že druga občutna podražitev v zadnjih dveh letih. Cene so se za 10 % povišale že v juliju 2013, tokrat pa bo za ORG domeno potrebno odšteti še dodatnih 10 %. Vsaj, kar se tiče registrarjev, ki registracijo domen omogočajo končnim naročnikom. Kakšno povečanje cene pa lahko po novem dejansko občutijo naročniki, je odvisno od cenovne politike posameznih registrarjev. Nekateri so cene že prilagodili, medtem ko drugi še vztrajajo pri starih.

Višja cena velja tako za registracijo kot za podaljšanje domene. Če ste ravno v fazi nakupa domene ORG, vam svetujemo, da le-to izvedete pri NEOSERV.si, kjer cen še niso povišali.