Hitrost delovanja spletne strani je povezana s številnimi faktorji. Nekateri imajo na hitrost zelo velik vpliv, medtem ko s prilagoditvijo drugih lahko delovanje pospešimo le minimalno. Pogosto se zgodi, da se administratorji spletišč preveč osredotočajo na tiste dejavnike, ki imajo na hitrost manjši vpliv, medtem ko na pomembnejše preprosto pozabijo.

Še preden se poglobimo v enega izmed dejavnikov, s katerim lahko na hitrost delovanja spletišča vplivamo v precejšnji meri, pa razložimo, zakaj je sploh tako pomembno, da spletna stran deluje kar se da hitro.

Večje zaupanje, več obiskovalcev in boljša prodaja

S popolno gotovostjo lahko zapišemo, da je v letu 2015 hitro odzivna spletna stran obvezna. Nihče se ne bo dolgo zadržal na počasnem spletnem mestu, saj si zaradi pomanjkanja časa in nepotrpežljivosti vsak želi do informacij priti v najkrajšem možnem času. Če spletna stran deluje počasi, na svetovnem spletu obstaja vsaj še ducat podobnih spletnih strani, na katerih lahko uporabnik poišče podobne oz. enake informacije.

Tudi če gre za spletno trgovino, je le malo verjetno, da spletni uporabnik lahko nakup želenega izdelka ali storitve izvede le v eni spletni trgovini. V kolikor bo spletna trgovina počasna, obstaja velika verjetnost, da obiskovalec ne bo prav dolgo čakal, da se mu na zaslonu prikaže stran, ampak se bo raje odpravil na podobno, hitrejše delujoče spletno mesto.

Na hitro odzivnih spletnih straneh se obiskovalci torej zadržijo dlje časa, kar opazi tudi Google, ki takšna spletišča v svojem iskalniku uvrsti na višja mesta. To je povsem logično, saj daljši čas trajanja obiska spletišča pomeni tudi večjo kakovost spletišča. Prav tako pa odzivnost spletne strani tudi neposredno vpliva na večjo vidnost v spletnem iskalniku, saj gre za enega izmed pomembnejših dejavnikov zapletenega Googlovega algoritma razvrščanja iskalnih rezultatov.

Z izboljšano odzivnostjo spletišča dosežemo učinek večje vidnosti v iskalniku, kar pomeni več obiskovalcev, posledično pa tudi povečano prodajo – v kolikor gre za spletno trgovino. Če pa gre za spletno stran podjetja, lahko pričakujemo več klicev in povpraševanj prek kontaktnega obrazca ali elektronske pošte.

SSD diski imajo velik vpliv na hitrost delovanja domene

Strežniki ponudnikov spletnega gostovanja imajo povečini vgrajene HDD trde diske, ki so sestavljeni iz kovinskih plošč z magnetno prevleko ter bralno-pisalne glave. Hitreje, kot se plošče vrtijo, hitreje lahko glava bere in zapisuje podatke. V računalnikih so največkrat vgrajeni trdi diski, ki se vrtijo s 5.400 ali 7.200 obrati na minuto, medtem ko v strežnikih, ki so namenjeni gostovanju domen, pogosto zasledimo nekoliko hitrejše – v minuti opravijo 10.000 ali 15.000 obratov.

HDD tehnologija je ne glede na število vrtljajev mnogo počasnejša od tehnologije SSD, saj gre v primeru SSD diskov za statične diskovne enote, ki za branje oziroma zapisovanje podatkov uporabljajo povezane pomnilniške flash čipe – podobno kot v primeru USB ključev, le da so SSD diski mnogo hitrejši in zanesljivejši. Zavzamejo tudi manj prostora, so praktično neslišni, imajo daljšo življenjsko dobo, mnogo bolje prenašajo tresljaje oziroma udarce, poleg tega pa porabijo tudi precej manj energije. Seveda so zaradi vseh svojih prednosti dražji od HDD trdih diskov.

Kateri domači ponudnik gostovanja že uporablja SSD tehnologijo?

Če imate registrirano svojo domeno, na kateri je postavljena spletna stran, se vam izplača poiskati ponudnika gostovanja, ki ima v strežnike že vgrajene SSD diskovne enote, saj bo na ta način vaše spletno mesto lahko delovalo precej hitreje. Ponudnik spletnega gostovanja NEOSERV je eden izmed prvih v Sloveniji, ki se lahko pohvali z novo pridobitvijo, kar pa je za naročnike prav tako zelo pomembno, je to, da so cene paketov gostovanja ostale nespremenjene. Za zelo ugodno ceno ponujajo vrhunsko storitev, prav tako pa je zelo odzivna njihova podporna služba. Za nas vsekakor prva izbira.