Domena je nekaj, brez česar spletna stran ne more delati. Verjetno ste že večkrat slišali, da je domena kot nekakšen naslov za vašo spletno stran. Za delovanje potrebujete torej zakupljeno gostovanje spletne strani in pa lastno domeno. Vse domene so namreč unikatne in nihče ne more zakupiti domeno, ki že ima lastnika. Vsaka domena oziroma domenska končnica, ki jo želite zakupiti, pa ima določena pravila ravnanja. V večini primerov lahko domeno zakupite za obdobje od 1-5 let. Nekatere vrhnje domene za več let, nekatere za manj. Vse je odvisno od vrhnje domene, ki ste jo zakupili.

Domena je potekla – kaj pa sedaj?

Pomembno je, da imate čas, kdaj ste domeno registrirali in kdaj vam poteče vedno nekje zabeleženo. Sicer vam vsak registrar pred potekom pošlje obvestilo, da bo domena potekla, ampak vseeno bodite pozorni, saj vam lahko datum kaj hitro izpolzi iz rok. Večina vrhnjih generičnih domen ima narejeno tako, da takoj po poteku domena zapade v karanteno. To pomeni, da je določen čas rezervirana le za vas, če bi jo morebiti želeli podaljšati. Vendar pa se od vas pričakuje, da jo podaljšate že prej, torej preden preide v stanje karantene, saj jo pred tem lahko podaljšate za običajno ceno podaljšanja domene, da jo dobite iz karantene, pa boste morali odšteti precej več denarja. Koliko točno je zopet odvisno od vrhnje domene in od vašega registrarja.

V primeru, da domene ne podaljšate, ko je le-ta v karanteni, postane domena ponovno prosta in jo lahko registrira kdorkoli. V tem primeru poti nazaj ni. Lastnik domene vam lahko prostovoljno proda domeno, vendar se morate o tem verjetno prej pogajati. Veliko vrhnjih domen ima poleg vsega še svoje pogoje za registracijo po tem, ko zapade v karanteno. Obstajajo pa generične domene, kjer potekla domena ne gre v karanteno, marveč vam je na voljo za podaljšanje še 10 dni po poteku brez dodatnih stroškov. Kasneje pa morate za njen ponovni zakup plačati tudi po več 100 eur. Vsekakor se vam izplača spremljati, kdaj vam domena dejansko poteče in kdaj jo morate podaljšati.

Kako je s .si domenami?

Vrhnja domena .si ima takšne pogoje, da po poteku zapade v karanteno, kar pomeni, da jo lahko podaljšate v roku 30 dni. Nato se sprosti na trg in je na voljo za ponovno registracijo. Potrebno je poudariti, da je na trgu ogromno posameznikov, ki le čakajo, kdaj bo domena na voljo, da jo bodo lahko kupili. Tako jo bodo verjetno skušali prodati po višji ceni nazaj ali pa jo preprosto obdržati. V primeru, da vam domena veliko pomeni, bodite kar se da pozorni na to, da jo pravočasno podaljšate. Domene so zelo pomemben del spleta – tega se morate vedno zavedati.