Spletna stran ne more delovati brez domene. Zakaj? Domena je kot nekakšen naslov za spletno stran, na podlagi katere spletni protokoli natančno vedo, katero spletno stran prikazati in kje se spletna stran nahaja. Domena je v ozadju napisana veliko drugače, kot pa jo mi sicer vpišemo s črkami. Ne glede na to pa je potrebno domeno registrirati, preden želite imeti svojo spletno stran ali elektronski naslov.

Kako poteka registracija domene?

Najprej se morate odločiti, katero domensko končnico želite imeti. Ali gre za .si domeno ali pa katerokoli drugo vrhnjo domeno. Kasneje se morate spomniti imena, za katero pogosto velja, da je najbolje, če je povezana z vašo dejavnostjo oziroma s tem, kar bo predstavljeno na spletni strani. Preprosto iz tega razloga, ker si bodo ljudje to veliko lažje zapomnili. No, pa tudi spletni iskalnik zna takšno izbiro nagraditi z boljšimi uvrstitvami med rezultati iskanja.

Kdo lahko registrira domeno in kdaj?

Registracija se lahko izvede kadarkoli pri kateremkoli ponudniku registracije domene. Vendar pa tukaj obstajajo določeni pogoji, ki jih imajo določene vrhnje domene. Na primer domeno .eu lahko registrirajo le prebivalci EU. Hkrati pa je pomembno tudi to, da je domena prosta. Obstajajo orodja, s katerimi preprosto ugotovite, katera oseba ali podjetje je lastnik domene oziroma če je domena še prosta.

Registracija domene poteka precej preprosto. Pri ponudniku za registracijo vpišete želeno domeno, potrebne podatke za registracijo domene in vložite zahtevek. V primeru, da je domena prosta in iz vaše strani tudi plačana, potem se opravi postopek registracije. Da domena postane registrirana, je ponavadi potrebno počakati okoli 24 ur, odvisno sicer od domenske končnice, ponudnika in vrhnjega registrarja. Domeno lahko registrirate za različna obdobja. Ponavadi se jo registrira za eno leto, kar predstavlja tudi minimalno obdobje.

Slovensko .si vrhnjo domeno lahko registrirate za obdobje od enega do petih let. V primeru, da želite kupiti domeno druge vrhnje končnice, potem je najbolje, da se pri ponudniku registracije domene pozanimate, kakšni so pogoji za registracijo.

Kakšno domeno izbrati?

V primeru, da poslujete v Sloveniji, je zagotovo najboljša izbira .si vrhnja domena, saj bodo ljudje že po tem prepoznali, da prihajate iz Slovenije. Kadar pa poslujete mednarodno, pa je odločitev povsem na vas. Zagotovo je ena izmed najbolj priljubljenih končnih .com domena, sledita ji .net in .org. Kakorkoli se odločite, dobro premislite, kaj je dobro za vašo spletno stran in kako si jo bodo ljudje najlažje zapomnili. Postopek registracije je lahko zelo enostaven, samo upoštevati morate pravila in pogoje. Ne glede na to, kakšno domeno boste izbrali, pa bodite dober lastnik in reden plačnik. V primeru, da pozabite podaljšati domeno, se lahko zgodi, da jo v tem času kupi nekdo drug. Tega pa si zagotovo ne želite, kajne?