Z domenskimi končnicami je pogosto križ, saj je težko najti dobro ime, ki se sklada z dobro končnico – takšno, ki ima pomen tako za nas kot za obiskovalce strani. Še zlasti, kadar hkrati ciljamo na slovenske in tuje uporabnike, se lahko hitro zaplete, saj je treba misliti na jezikovno sprejemljivost imena domene za oboje, prav tako pa z domensko končnico ne smemo nikogar odvračati.

Ker je končnica lahko tako »občutljiva«, se zato vse več novih, zagonskih in tehnoloških podjetij, ki so v koraku s časom, odloča za domeno .IO. Ta se zdi na prvi pogled nekoliko nenavadna, vendar ima poseben pomen in še množico drugih prednosti, zaradi katerih se vse bolj uveljavlja.

Kaj sploh pomeni .IO?

Tehnološko osveščeni kratico IO takoj povežejo z besedno zvezo »input – output«, ki se na področju računalništva in spleta uporablja izjemno pogosto, prav tako pa se z njo srečujemo v podjetništvu. Težko jo je prevesti, saj jo tvorita dve protipomenki, ki na eno stran tehtnice postavljata vložek (finančni ali v obliki informacij), na drugo stran pa tisto, kar se nem iz tega vložka povrne – lahko bi rekli, da iztržek, povratno informacijo, učinek in podobno. V računalništvu pa je oznaka »input – output« nekoliko bolj enostavno določena in predstavlja razmerje med podatki, ki so sprejeti v sistem, ter tistimi, ki so iz njega poslani. V obeh primerih gre torej za izmenjavo, v kateri pa pričakujemo običajno tudi nek presežek, ki deluje v našo korist.

Je »input – output« podlaga za domensko končnico .IO? Pravzaprav ne. Domena .IO je nacionalna domena, ki pripada enemu od britanskih otočij, vendar pa kot nacionalna končnica skoraj nima uporabe. Sedem otrokov arhipelaga Chagos in več kot sto manjših pripadajočih otočkov je namreč tako rekoč neposeljenih, če ne štejemo nekaj vojaškega osebja. Domena .IO je kot nacionalna domenska končnica torej dejansko nesmiselna.

Ker je zanimiva in so jo tehnološki navdušenci spoznali kot odlično označbo za »input – output«, pa se je v zadnjih letih pričela uveljavljati kot končnica priložnosti. Označuje bistvo sodobne tehnologije in podjetništva, zato se zanjo odločajo po vsem svetu. Tudi tisti, ki za drobne otočke v Indijskem oceanu še nikoli niso slišali.

Zakaj je domena .IO odlična izbira?

Domena .IO, ki je kot nacionalna na voljo od leta 1997, je skoraj povsem neizkoriščena, saj je z njo registriranih zgolj 0,15 % vseh spletnih strani. V primerjavi z domeno .COM, ki obsega skoraj polovico spletnih strani, nam torej nudi nešteto možnosti za registracijo, ne da bi se morali ubadati s težavami pri izbiri naslova domene oziroma z zasedenostjo vsakega dobrega imena, ki nam pride na misel. Predvsem podjetja, ki delujejo na področju IT ali so zagonska, pa v njej vidijo možnost večje prepoznavnosti zaradi njenega sekundarnega pomena.

Če nameravate delovati globalno in vas mikajo angleška imena domene, lahko .IO tudi odlično kombinirate in ustvarite domene, kot so rad.io, stud.io, portfol.io, b.io, adag.io, hel.io, ol.io, pat.io, rat.io in podobno. Na spletu je mogoče poiskati veliko zanimivih besed, ki se v angleškem jeziku končujejo na »io«.

Domeno .IO lahko po ugodni ceni registrirate pri slovenskem registrarju NEOSERV.si.